Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krychna
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 1:12 pm Temat postu: choroby skóry |
|
|
przeszłam operacje powieki lewej dolnej guz o średnicy 6mm-na spojowce odczyn zapalny. DGN:BCC-susp .
interesuje mnie....(przetłumaczyć) rozpoznanie i opis chistologiczny : carcinoma basocellulare nodulare., excisio brobabiliter complet. i jakie sa tego konsekwencje i leczenie.
-----edited by emilka-----
temat przeniosłam do tematu podwieszonego ku tłumaczeniom z łaciny |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Rak podstawnokomórkowy guzowaty. Prawdopodobnie wycięty całkowicie.
leczenie już więc zostało wdrożone, a że ten typ raka ma niską złośliwość i praktycznie przerzuty nie występują, to powinno być ok. ale obserwować to miejsce trzeba. zresztą chyba lekarz powinien poinformować o wszystkim po zabiegu _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Posnania
|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
niedawno wycięto mi 4 mięśniaki i polip z macicy. Dzisiaj odebrałam wynik badania histopatolog. Szukałam w internecie tlumaczenia z łaciny. Częściowo odszyfrowałam wynik, choć nie wiem czy dobrze. Bardzo prosze o pomoc:
Polypus glandularis endometrialis (polip gruczołowy endometrialny?)
Endometrium in stadio secretionis (endometrium w fazie wydzielniczej? Jesli tak, to czy ta faza jest normalna?)
Leiomyomata partim oedematosum partim hyalinisans ( mieśniak, ale nie wiem jaki)
Bardzo prosze o przetłumaczenie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Posnania napisał: |
Leiomyomata partim oedematosum partim hyalinisans ( mieśniak, ale nie wiem jaki) |
częściowo obrzękowy (chyba) i częściowo zeszkliwiały
faza endometrium to po prostu jedna z faz cyklu. informacja, że akurat w tej fazie było robione badanie _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Posnania
|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziekuje za przetlumaczenie. Z tym obrzeknietym to by sie zgadzalo, bo na dole mam jeszcze napisane po polsku: cztery mięśniaki, najwiekszy śr. 5 cm, obrzekniety. Nie wiedziałam, że to jest akurat tłumaczenie
A czy ktos wie może jeszcze, co to jest ten mięśniak zeszkliwialy? Czy to cos rakowego? Czy mniej poważne? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 9:01 pm Temat postu: |
|
|
głowy nie dam, ale ja to tak rozumiem, że w części mięśniaka tworzą się masy szkliste, takie miejsca, które w wyniku utraty wody są zbite? ale to moja teoria za którą nie ręczę _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Posnania
|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mi sie podoba ta Twoja teoria Już się nie denerwuję Zresztą myślę, że gdyby to było coś złego to na wyniku byłaby jakaś adnotacja o potrzebie pilnego kontaktu z lekarzem. Tylko, że ja niestety lubię sobie trochę powymyślać
Jeszcze raz pięknie dziękuję za pomoc i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
asik:(
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 3:09 pm Temat postu: wynik badania histopatologicznego |
|
|
Witam jestem po poronieniu moje malenstwo miało 11 tyg i 5 dni , dzis odebrałam wynik i nic z tego nie romumiem moze ktos z was wie o czym to oni tu pisza moje rozpoznanie to : DECIDUA ET VILLI PLACENTARII mam nadzieje ze nic nie pomyliłam bardzo mnie ciekawi co on moze oznaczac wiem ze lekarz by mi o tym powiedział ale do wizyty jeszcze kilka dni bo dopiero we wtorek mam wizyte a do tego czasu chciała bym cos wiedziec zeby przynajmneij na troszke przestac myslec , ciagle mi w głowie dlaczego to sie tak stało. Dodam ze juz mam dziecko urodziło sie zdrowe w czasie ciazy nic sie nie działo a teraz tak czekalismy na to malenstwo i pewnogo dnia je stracilismy . czekam na jakies wiesci od was pozdrawiam
--------edited by emilka---------
temat przyłączyłam do pecjalnie wydzielonego do tłumaczeń z łaciny |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 4:04 pm Temat postu: |
|
|
Doczesna i kosmki łożyska _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiolcia2008
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 5:45 pm Temat postu: proszę o przetłumaczenie |
|
|
Bardzo prosze o pomoc w tłumaczeniu rozpoznania mikroskopowego
fibropapilloma intraductale et dysplasia fibrosocystica mammae
----edited by emilka----
proszę zwracać uwagę, czy nie ma przypadkiem tematu SPECJALNIE WYDZIELONEGO na forum do tłumaczeń z łaciny zanim się założy nowy temat.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|