Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

--> Tłumaczenie z łaciny (part.2) <--

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anetka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 12:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Metaplazja (zmiana typu tkanki) gruczolowa komorowa(? nie wiem co to znaczy vetriculogenes).

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Wto Lut 19, 2008 1:13 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pewnie chodziło właśnie o 'ventriculogenes' -komorowa Smile
Ewelina25

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 2:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bardzo prosze o przetlumaczenie mi wyniku bo ja sie na lacinie to nie znam Confused

pisze ze tkanka fibrosklerotyczna ale co to znaczy i co dalej to nie czaje Confused

Fibrosclerosis, ductectasiae, cystulae, metaplasia apocrinalis focalis mammae.

z gory wielkie dzieki
pozdrowionka Smile
Powrót do góry
MateuszDG

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 3:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Prosiłbym o przetłumaczenie terminu określonego w punkcie: "zastosowane leczenie" :
Cytat:
Hernipolastica sin. m. Girard. Resectio partialis omenti majoris.

Uprzejmie dziękuję.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 5:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ewelina25
stwardnienie włókniste, poszerzenia przewodów, torbielowatość, metaplazja apokrynowa ogniskowa sutka
(ale nie jestem w 100% pewna, że to tak)

MateuszDG
hernioplastyka przepukliny po stronie lewej metodą Girarda. Pobranie fragmentu sieci większej.

Kod:
Hernioplastyka sposobem Girarda jest polecana przy leczeniu niewielkich przepuklin, w których tylna ściana kanału pachwinowego jest dobrze zachowana.

1. Ponad powrózkiem nasiennym przyszywamy mięsień skośny wewnętrzny do więzadła pachwinowego.

2. Z płatami rozcięgna mięśnia skośnego zewnętrznego postepujemy jak w operacji sposobem Halsteada t.j. przyszywamy płat przyśrodkowy do więzadła pachwinowego, a płat zewnętrzny na płat przyśrodkowy.

3. W ten sposób wzmacniamy przednią ścianę kanału pachwinowego mięśniem i dwiema warstwami powięzi nad powrózkiem nasiennym (przyszyliśmy ścięgno łączące do więzadła pachwinowego ponad powrózkiem nasiennym i zdwoiliśmy rozcięgno mięśnia skośnego zewnętrznego).

4. Zszywamy tkankę podskórną i skórę.

MateuszDG

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 5:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję serdecznie.
Operację tą miałem robioną w czerwcu ubiegłego roku, niestety pojawiły się jakieś komplikacje (co kilka dni odczuwam silne bóle w miejscu szwu) i musiałem przygotować wypis ze szpitala a jednocześnie chciałem się zaznajomić co tam właściwie jest napisane.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
saja21

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 6:18 pm    Temat postu: Prosze o pomoc w przetlumaczeni badania!!!! Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w polsce robilam cytologie i wyszly nieprawidlowosci....podrano mi wycinek do badania...niestety mieszkam w anglii i lekarz napisal mi wynik po lacinie zebym mogla isc z wynikami do lekarza w anglii...jedna na miejscu okazalo sie ze oni tego nie rozumieja i teraz mam problem z przetlumaczeniem tego z laciny na polski!!!!bardzo prosze o pomoc!!!! Sad

HPV dysplasia planoepithelii focalis gradus mediocris.

szukam rowniez lekarza znajacego angielski!!!

------edited by emilka-----
temat przeniosłam do odpowiedniego działu i podwieszonego tematu
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 7:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

HPV dysplazja płaskonabłonkowa ogniskowa średniego stopnia

HPV (Human Papillomavirus Virus)
focal squamous cell dysplasia medium grade

to CHYBA odpowiada: CIN 2 - cervical intraepithelial neoplasia
Ewelina25

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 10:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok dzieki
ale poszerzenie przewodow Confused a na USG pisze ze nie poszerzone aj juz sama nie wiem, moze to chodzi ze w tym guzie poszerzone byly Confused ....

kurde jakby po tym po lacinie nie mogli dawac wersji polskiej bleeeeeeee

jak ktos inny ma inna wersje to prosze o odpowiedz
Powrót do góry
:(

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 2:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Błagam możesz mi to szybko przetłumaczyć???

St. post tumorectomiam mammae sin. TU mamame sin.

Sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 9 z 41