Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

-->Tłumaczenie z łaciny part 5 <--

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 55, 56, 57  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alicjago

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 10:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

[Proszę o przetłumaczenie:
Dysplasia epithelii paraepidermoidalis gradus maioris CIN III]
[Nieprawidłowy rozrost nabłonka paranskórkowego stopnia większego CIN III(w 3 stopniowej skali)]
Nadal nie wiem co to jest - po konsultacji u lakarza ta oswiadczyla mi ze mam raka szyjki macicy czy to jest faktycznie to ?
dziekuje za przetłumaczenie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 11:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jest to zmiana przednowotworowa i taka zmiana może ulec zmianie w nowotwór w okresie średnio ok 5 lat.
Powrót do góry
matombo

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 1:54 pm    Temat postu: polskie nazwy chorób Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.

Piszę pracę dotycząca chemii/farmacji na podstawie źródeł angielskich. Pojawiają się tam nazwy chorób leczonych poszczególnymi związkami.

Spędziłem mnóstwo czasu szukając w internecie i słownikach polskie określenia dwóch chorób i niestety nie znalazłem, mianowicie:

malignoma i neurite outgrowth
.

Co do tego drugiego to mi wychodzi, że jest to odrost neurytów - jednakże jest to tłumaczenie wprost i nie wiem czy to jest poprawne.

Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.

Matombo
Powrót do góry
staff11

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 8:48 pm    Temat postu: prosze o pomoc Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cystis epidermalis cum reactione inflammatoriae gigantocellulariae eo loco prosze o szybka odpowieć Crying or Very sad
Powrót do góry
carboczar

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 9:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

staff11
cystis epidermalis cum reactione inflammatoriae gigantocellulariae eo loco
Naskórkowy pęcherz z zapalnym odczynem olbrzymiokomorowym w tym miejscu
kama1982

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 10:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

emilka napisał:
Przewlekłe zapalenie szyjki
Dysplazja ognikowa płaskonabłonkowa stopnia małego
Małe fragmenty śluzówki kanału szyjki
Endometrium wzrostowe częściowo hyperplastyczne

Bardzo dziekuje za pomoc. Poniewaz wizyta u lekarza prowadzacego jest mozliwa dopiero za jakis czas, czy moge spytac, czy to sa takie wyniki, ktorymi nie trzeba sie bardzo denerwowac, czy tylko mi sie tak wydaje?
Powrót do góry
nastka34

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 1:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na wyniku TK klatki piersiowej jest napisane że w śródpiersiu częściowo zwapniałe węzły chłonne o śr do 10 mm, co to oznacza?
Powrót do góry
carboczar

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 2:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zwapnieni węzłów chłonnych świadczy o przebytym stanie zapalnym,które zostało zwalczone przez organizm bądź przez przez leki.Nie ma powodu do niepokoju.
Powrót do góry
Ewa89

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 3:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam, prosze o pomoc w tlumaczeniu diagnozy

focus parvus carcinomatis anaplastici nonmicrocellularis, massae necroticae et purulentae
Powrót do góry
carboczar

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 3:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ewa89
focus parvus carcinomatis anaplastici nonmicrocellularis, massae necroticae et purulentae
male ognisko rakowatości niedrobnokomórkowej anaplastycznej masy martwicze i ropne
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 55, 56, 57  Następny
Strona 49 z 57