Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 11:06 pm Temat postu: |
|
|
kama123,
I. Zapalenie dwunastnicy
II. Reaktywne zapalenie części przedodźwiernikowej żołądka. Błona sluzowa w normie. Brak zakażenia Helikobakter pylori
katmie5,
Wyłyżeczkowanie jamy macicy. Laparotomia. Nacięcie jajowodu lewego, usunięcie krwiaków (?), szycie (?) jajowodu lewego.
Histopatologia:
Endometrium w stadium sekrecji z transformacją doczesnową zrębu.
Kosmki łożyskowe i doczesna z ogniskami martwicy i stanem zapalnym, skrzepy krwi.
Monita,
śródnabłonkowa neoplazja szyjki macicy stopnia średniego
extramika
to jest po prostu nazwa bakterii...
evelina032,
Znamię barwnikowe naskórka aktywne (?). Wycięcie radykalne.
anemun,
Naciek nowotworowy obojętny dla ogniska (?) - coś dziwnie... _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marta_2806
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 11:55 am Temat postu: Proszę o przetłumaczenie badania histopatologicznego |
|
|
Bardzo proszę o przetłumaczenie badań histopatolog.-Leiomyomata parietis corporis uteri.Endometrium in stadio proliferationis.Structura histopatologica portionis vaginalis colli uteri et oviductuum typica.Cystis serosa paraviductalis lateris sinistri.Fibrosis parietis et atrophia mucosae appendix vermoformis.
Z góry bardzo dziękuję! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalaj
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 7:15 pm Temat postu: Tlumaczenia z laciny |
|
|
Bardzo prosze o przetlumaczenie diagnozy (mam nadzieje, ze ja dobrze spisalam, uslyszalam ja telefonicznie) -
Carcinomea urotheliale partim papillare exulceratum cum calcisicatione dystrophia (grade III, stage= II lub >T1, brak blony miesniowej)
Z gory dziekuje
[color=green]przyłaczyłam do specjalnego. emilka[/color] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kate232
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 9:50 pm Temat postu: proszę o przetłumaczenie |
|
|
witam czy ktoś mógłby przetłumaczyć te wyniki? z góry bardzo dziękuję
Inflammatio chronica patrim purulenta cum ulceratione cutis - fragmenta. Hyperplasia acanthotica epitheli plani. Degeneratio elastoidea. w materiale obecne kolonie Actinomyes.
proliferatio acanthotica epitheli plani suspecta.
Bardzo proszę o pomoc.
przyłaczyłam do specjalnego. emilka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
oskarwawa
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 11:45 am Temat postu: prosze o przetlumaczenie |
|
|
Carcinoma urotheliale papillare G2, pT1 oraz pyelonephritis chronica diffusa a takze metanephric adenoma. Dzieki.
Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
katmie5
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Czy mogę prosić o przetłumaczenie dla koleżanki. Będziemy obie wdzięczne.
Określenie zabiegu:laparoscopia. Enucleatio cystis ovarii dex.Sutura ovar dex. Salpingectomia sin. Lavagne. Drainage.
Rozpoznanie: Cystis ovari dex. probabiliter picea. Salpinx sin. in adhesiones |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lena78
|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 11:23 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
W piatek otrzymałam wiadomosc, że mój Tato ( 70 l.) ma raka prostaty, robi z tego wielką tejemnicę, cudem ujrzałam wyniki badań które tak naprawdę nic mi nie mówią, bardzo proszę o pomoc i o przetłumaczenie ich.
1-3.5- fragmente parra prostatae, 4-6 adenocarcinonna ( gleason 2+3) g2. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 5:09 pm Temat postu: |
|
|
marta_2806,
Mięśniaki ściany trzonu macicy. Endometrium w stadium proliferacji. Struktura histopatologiczna części pochwowej szyjki macicy i jajowodów typowa. Torbiel surowicza okołojajowodowa po stronie lewej. Zwłóknienie ściany i zanik śluzówki wyrostka robaczkowego (?)
lalaj,
Rak urotelialny częściowo brodawkowaty wrzodziejący z dystrofią zwapniałą (?) stopnia trzeciego
kate232,
Zapalenie przewlekłe częściowo ropne z owrzodzeniem skóry - fragment. Rozrost warstwy kolczystej nabłonka płaskiego. zwyrodnienie włókien elastynowych. W materiale obecne kolonie Actinomyces (to są bakterie, pałeczki gram dodatnie). Namnażanie się akantotyczne nabłonka płaskiego - podejrzenie.
oskarwawa,
Rak urotelialny brodawkowaty
Przewlekłe odmiedniczkowe zapalenie nerek rozlane
Gruczolak metafefryczny
katmie5,
Laparoskopia
Wyłuszczenie (usunięcie) cysty jajnika prawego. Zszycie jajnika prawego. wycięcie jajowodu lewego. Płukanie. Drenaż.
Torbiel jajnika prawego prawdopodobnie czekoladowa. Jajowód lewy w zrostach.
lena78,
Mały fragment gruczołu krokowego
gruczolakorak (2+3 w skali Gleasona), stopnia g2 czyli średni stopień _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosha
|
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 9:32 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
Czy mogę prosić o przetlumaczenie wyniku badania histopatologicznego szyjki macicy, ktora została usunięta operacyjnie:
Ceravitas et endocervicitis chronica gradu magno partim purulenta, erosio vera, erosio glandularis partim epidermisata, semiedermisatio focalis mucosae canalis, foci epithieli plani CIN-1 et CIN-2
Z góry bardzo dzięuje za pmoc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 10:20 am Temat postu: |
|
|
gosha
Przewlekłe zapalenie i błony śluzowej szyjki macicy stopnia dużego częściowo zropiałe.Nadżerka prawdziwa.Nadżerka gruczołowa częściowo naskórująca,Wrzodziejące ognisko kanałowe błony śluzowej,Ogniskowe zmiany chorobowe nabłonka płaskiego (wg 3 stopniowej skali)CIN-I i CIN II.Czyli dysplazja stopnia małego i średniego(stany przed nowotworowe) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|