Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

-->Tłumaczenie z łaciny part 5 <--

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Sro Sie 19, 2009 11:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kama123,
I. Zapalenie dwunastnicy
II. Reaktywne zapalenie części przedodźwiernikowej żołądka. Błona sluzowa w normie. Brak zakażenia Helikobakter pylori

katmie5,
Wyłyżeczkowanie jamy macicy. Laparotomia. Nacięcie jajowodu lewego, usunięcie krwiaków (?), szycie (?) jajowodu lewego.
Histopatologia:
Endometrium w stadium sekrecji z transformacją doczesnową zrębu.
Kosmki łożyskowe i doczesna z ogniskami martwicy i stanem zapalnym, skrzepy krwi.

Monita,
śródnabłonkowa neoplazja szyjki macicy stopnia średniego

extramika
to jest po prostu nazwa bakterii...

evelina032,
Znamię barwnikowe naskórka aktywne (?). Wycięcie radykalne.

anemun,
Naciek nowotworowy obojętny dla ogniska (?) - coś dziwnie...
marta_2806

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Sie 20, 2009 11:55 am    Temat postu: Proszę o przetłumaczenie badania histopatologicznego Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo proszę o przetłumaczenie badań histopatolog.-Leiomyomata parietis corporis uteri.Endometrium in stadio proliferationis.Structura histopatologica portionis vaginalis colli uteri et oviductuum typica.Cystis serosa paraviductalis lateris sinistri.Fibrosis parietis et atrophia mucosae appendix vermoformis.
Z góry bardzo dziękuję!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalaj

PostWysłany: Czw Sie 20, 2009 7:15 pm    Temat postu: Tlumaczenia z laciny Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo prosze o przetlumaczenie diagnozy (mam nadzieje, ze ja dobrze spisalam, uslyszalam ja telefonicznie) -

Carcinomea urotheliale partim papillare exulceratum cum calcisicatione dystrophia (grade III, stage= II lub >T1, brak blony miesniowej)

Z gory dziekuje

[color=green]przyłaczyłam do specjalnego. emilka[/color]
Powrót do góry
kate232

PostWysłany: Czw Sie 20, 2009 9:50 pm    Temat postu: proszę o przetłumaczenie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam czy ktoś mógłby przetłumaczyć te wyniki? z góry bardzo dziękuję

Inflammatio chronica patrim purulenta cum ulceratione cutis - fragmenta. Hyperplasia acanthotica epitheli plani. Degeneratio elastoidea. w materiale obecne kolonie Actinomyes.

proliferatio acanthotica epitheli plani suspecta.

Bardzo proszę o pomoc.

przyłaczyłam do specjalnego. emilka
Powrót do góry
oskarwawa

Otrzymał 2 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pią Sie 21, 2009 11:45 am    Temat postu: prosze o przetlumaczenie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Carcinoma urotheliale papillare G2, pT1 oraz pyelonephritis chronica diffusa a takze metanephric adenoma. Dzieki.

Przyłączyłam do pokrewnego / nowicjuszka
Powrót do góry
katmie5

PostWysłany: Sob Sie 22, 2009 9:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy mogę prosić o przetłumaczenie dla koleżanki. Będziemy obie wdzięczne.

Określenie zabiegu:laparoscopia. Enucleatio cystis ovarii dex.Sutura ovar dex. Salpingectomia sin. Lavagne. Drainage.

Rozpoznanie: Cystis ovari dex. probabiliter picea. Salpinx sin. in adhesiones
Powrót do góry
lena78

PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 11:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
W piatek otrzymałam wiadomosc, że mój Tato ( 70 l.) ma raka prostaty, robi z tego wielką tejemnicę, cudem ujrzałam wyniki badań które tak naprawdę nic mi nie mówią, bardzo proszę o pomoc i o przetłumaczenie ich.
1-3.5- fragmente parra prostatae, 4-6 adenocarcinonna ( gleason 2+3) g2.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 5:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

marta_2806,
Mięśniaki ściany trzonu macicy. Endometrium w stadium proliferacji. Struktura histopatologiczna części pochwowej szyjki macicy i jajowodów typowa. Torbiel surowicza okołojajowodowa po stronie lewej. Zwłóknienie ściany i zanik śluzówki wyrostka robaczkowego (?)

lalaj,
Rak urotelialny częściowo brodawkowaty wrzodziejący z dystrofią zwapniałą (?) stopnia trzeciego

kate232,
Zapalenie przewlekłe częściowo ropne z owrzodzeniem skóry - fragment. Rozrost warstwy kolczystej nabłonka płaskiego. zwyrodnienie włókien elastynowych. W materiale obecne kolonie Actinomyces (to są bakterie, pałeczki gram dodatnie). Namnażanie się akantotyczne nabłonka płaskiego - podejrzenie.

oskarwawa,
Rak urotelialny brodawkowaty
Przewlekłe odmiedniczkowe zapalenie nerek rozlane
Gruczolak metafefryczny

katmie5,
Laparoskopia
Wyłuszczenie (usunięcie) cysty jajnika prawego. Zszycie jajnika prawego. wycięcie jajowodu lewego. Płukanie. Drenaż.

Torbiel jajnika prawego prawdopodobnie czekoladowa. Jajowód lewy w zrostach.

lena78,
Mały fragment gruczołu krokowego
gruczolakorak (2+3 w skali Gleasona), stopnia g2 czyli średni stopień
gosha

PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 9:32 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.
Czy mogę prosić o przetlumaczenie wyniku badania histopatologicznego szyjki macicy, ktora została usunięta operacyjnie:

Ceravitas et endocervicitis chronica gradu magno partim purulenta, erosio vera, erosio glandularis partim epidermisata, semiedermisatio focalis mucosae canalis, foci epithieli plani CIN-1 et CIN-2

Z góry bardzo dzięuje za pmoc.
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 10:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gosha
Przewlekłe zapalenie i błony śluzowej szyjki macicy stopnia dużego częściowo zropiałe.Nadżerka prawdziwa.Nadżerka gruczołowa częściowo naskórująca,Wrzodziejące ognisko kanałowe błony śluzowej,Ogniskowe zmiany chorobowe nabłonka płaskiego (wg 3 stopniowej skali)CIN-I i CIN II.Czyli dysplazja stopnia małego i średniego(stany przed nowotworowe)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następny
Strona 53 z 57